Kazalište Pozorište Gledališče Teatar
Pozorište i pozorišni klub
 
Grupa jugoslovenskih pozorišnih umetnika- koju su predvodili Ljubiša Ristić, reditelj iz Beograda, Nada Kokotović, koreograf i reditelj iz Zagreba, Rade Šerbedžija, glumac iz Zagreba i Dušan Jovanović, dramski pisac i reditelj iz Ljubljane- osnovala je u jesen 1977. Godine, U Zagrebu, KPGT- Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar- pozorišnu trupu, koja se tokom godina razvila u kulturno politički pokret sa ciljem afirmacije i odbrane jedinstvenog jugoslovenskog , kroz zajednički rad pozorišnih i drugih umetnika iz čitave Jugoslavije i za publiku u čitavoj Jugoslaviji.
 
Tokom 38 godina glumci KPGT-a govorili su u predstavama jezicima kojima je govorila Jugoslavija- srpskohrvatskim, hrvatskosrpskim, makedonskim, slovenačkim, mađarskim, albanskim, romskim, italijanskim i drugim- i odlično ih je razumela publika u svim gradovima Jugoslavije, ali i u Australiji, obe Amerike i u većini evropskim država.
 
Godine nastanka KPGT-a bile su godine rađanja nacionalnih uskogrudosti i prvog stidljivog, a zatim sve agresivnijeg nacionalističkog nasilja u kulturnom, ekonomskom i političkom životu Jugoslavije.
Pozorišni umetnici, Jugosloveni, mislili su da imaju odgovor na katastrofu koja se približavala.